Elhunyt dr. Gellai Imre

2017.01.13. 13:17:00

Szomorúan értesültünk, hogy 2017. január 6-án, 84 éves korában elhunyt dr. Gellai Imre a hazai turisztikai szakma egyik meghatározó képviselője. Imre bácsi nyugdíjas éveiben az Aquaprofit Zrt. turisztikai főtanácsadójaként tevékenykedett, kiemelkedő tudásával és tapasztalatával számos sikeres projektben vállalt aktív szerepet.

A közgazdász végzettségű szakember 1956-ben kezdte pályafutását a vendéglátó- és szállodaiparban. Dolgozott a Pest-budai Vendéglátónál, majd a Belkereskedelmi Minisztériumban főosztályvezető-helyettes lett. 1983-89. között a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat vezérigazgatója. 1989-90-ben miniszterhelyettes, az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke, 1991-től 1999-ig a Casinos Hungary vezérigazgatója. Alapítója volt az azóta megszűnt Magyar Turisztikai Egyesületnek (MATUR). Oktatott, illetve az Aquaprofit Zrt. turisztikai főtanácsadója volt.

Imre bácsi Endrődön született 1932. szeptember 13-án. 1951-től a Nagybereki Állami Gazdaságnál bérelszámoló volt, majd a következő években a Földtani Intézetnél és a miskolci szénbányáknál geológus-technikusként dolgozott. 1956-tól különböző budapesti vendéglátó-ipari vállalatoknál italmérő, üzletvezető, termelési osztályvezető, majd áruforgalmi főosztályvezető. 1965-ben a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem belkereskedelmi szakán közgazdász végzettséget szerzett, 1968-ban lett a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja. 1970-ben a Pest-Budai Vendég-látóipari Vállalat kereskedelmi igazgatója lett, majd 1976-tól a Belkereskedelmi Minisztériumban főosztályvezető-helyettes, majd főosztályvezető. 1977-ben befejezte tanulmányait az MSZMP Politikai Főiskoláján. 1983-ban nevezték ki a Danubius Szálloda és Gyógyfürdő Vállalat vezérigazgatójává. 1989. januárban az MSZMP KB Gazdaság- és Szociálpolitikai Osztálya kereskedelmi miniszterhelyettessé kinevezését javasolta. 1991 januárjáig az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium főosztályvezetője, majd az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke volt. 1991-től az Első Magyar Játékkaszinó Kft. vezérigazgatója volt. 1992-től a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja.

Egy Aquaprofitnál töltött évei alatt készült televíziós interjúban részletesen beszél életpályájáról, mely videó megtekinthető a turizmus online weboldalán.

Nem az a fontos, hogy meddig élünk,
Hogy meddig lobog vérünk,
Hogy csókot meddig kérünk és adunk,
Hanem az, hogy volt egy napunk,
Amiért érdemes volt élni.
                                  -       Ady Endre

Imre bácsi nyugodjék békében!