Belterületi csapadékvíz elvezető rendszerek

Biztonságban tudni településeinket és legfőbb értékeinket

A klímaváltozás korában fel kell készülni arra, hogy egyes időszakokban több csapadék esik, vagy akár az átlagos csapadékmennyiség sokszorosa is lehullhat.

Ez az adott belterületen akár komoly károkat okozhat a települési infrastruktúrában, és a vagyonbiztonságára is közvetlen veszélyt jelenthet. Nem véletlen, hogy a hírekben mind gyakoribbak a hazai villámárvizekről szóló jelentések, és egyre több figyelmeztető hír érkezik külföldről is.

2020. június 14-én heves felhőszakadásban villámárvíz öntötte el a Fejér megyei Gyúró utcáit. A helyenként fél méter magas víz lakóházak udvarát, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el. Mintegy százötven ingatlant érintett a villámárvíz, és ezekből száznál volt szükség védekezésre, homokzsákok kihelyezésére, vízeltávolításra.

Az elhanyagolt vagy nem megfelelő belterületi csapadékelvezető rendszerek ugyanakkor nemcsak extrém vízterhelés esetén okozhatnak gondot. 

A települések biztonságát, a belterületek infrastruktúrájának védelmét, az ott élők vagyonbiztonságát csak az előrelátóan tervezett, optimálisan méretezett és megfelelő állapotban lévő belterületi csapadékvízelvezető rendszerek képesek megnyugtatóan biztosítani.

Mérnökeink és szakembereink felelősséggel és felkészültséggel állnak megbízóink rendelkezésére a csapadékvíz elvezető rendszerek tervezésében, hatósági engedélyeztetésének és kivitelezésének teljes körű megvalósításában, illetve a meglévő vízelvezető hálózatok felülvizsgálatában.

Mi  mindenben számíthat ránk?

  • Elkészítjük az engedélyezési tervdokumentációt.
  • Közreműködünk a hatósági eljárás lefolytatásában és a megvalósításhoz szükséges engedélyek beszerzésében.
  • Elkészítjük a kiviteli tervdokumentációt, majd ez alapján elvégezzük a belterületi csapadékvízelvezető hálózat kiépítését és rekonstrukcióját a szükséges csomóponti műtárgyak kiépítésével együtt.
  • Felülvizsgálat keretében auditáljuk a települési csapadékvízelvezető rendszereket, és javaslatokat teszünk a feltárt gyenge pontok megerősítésének műszaki tartalmára.

Szolgáltatás előnyök

  • szakértői támogatás
  • teljes körű megvalósítás
  • szakmai tudás, 25 éves tapasztalat

Alkalmazási területek

  • csapadékelvezető hálózat tervezése és kiépítése
  • belterületi hálózat fejlesztése, rekonstrukciója