KUTATÁS-FEJLESZTÉS, INNOVÁCIÓ: SMARTMIC

Nemzetközi partnerségben megvalósuló innováció a szennyvíztisztítás területén

Az Aquaprofit menedzsmentje és fejlesztő mérnökei elkötelezettek amellett, hogy a cég több mint 20 éves fennállása alatt gyűjtött tapasztalatot innovatív technológiák, projektek, együttműködések formájában kamatoztassa. Ennek a hajtóerőnek köszönhetően az elmúlt évek ivóvízminőség-javító és komplex felszíni vízgazdálkodási programjainak, valamint az ivó- és ásványvizek minőségének megőrzését célzó kutatási programjainak előkészítésében, tervezésében és sikeres megvalósításában szerzett szaktudásunk és innovatív megoldásaink egyedülállóak a hazai víziparban. Bár jórészt hazai területen, itthon megvalósuló projektekben tevékenykedünk, de szaktudásunk gyarapítása és látókörünk szélesítése érdekében szívesen veszünk részt nemzetközi társulásokban is.

Ez az elhatározás hívta életre a SmartMic elnevezésű projektünket is, amely nemrégiben felfedezett technológiai újítások alkalmazásával arra kínál a megoldást, hogy a szigorodó környezetvédelmi előírások fényében a jelenleg rendelkezésre álló szennyvíztisztítási technológiák hatékonysága fokozatosan csökken, ezáltal potenciálisan veszélyessé válhatnak a környezetre.

Az AQUAPROFIT két szlovák partnerével, a kisfogyasztású elektronika és szennyvíztisztító iparágaknak innovatív technológiai megoldásokat kínáló HOFITECHkel és az ipari fertőtlenítő rendszerek és plazma technológiák terén tevékenykedő NOVO Technologies-al, együttműködve sikeresen pályázott és támogatást nyert az EUROSTARS támogatási program keretein belül egy innovatív szennyvíztisztító technológia és berendezés (SmartMic) kifejlesztésére. A projekt az Európai Unió, a magyar és a szlovák állam támogatásával 2021-2023 között valósul meg.

A projektben alkalmazott szennyvíztisztítási technológia a nemrégiben felfedezett elektrokarbidizációs mechanizmusokra épül, elektrooxidációs folyamatokkal, amelyek képesek az oldott szerves és szervetlen szennyeződéseket fémkarbiddá és fémoxid kerámiaporokká átalakítani, amelyek a pigmentipar, kenőanyagok, tűzálló anyagok, akkumulátorok, kerámiák, ragasztók, elektronika ipar alapanyagai. Ez továbbá egy jelentős lépést is jelent a jelenlegi korszerű technológián túl, javítva a víz- és fémhulladékok valorizálásának jelenlegi megoldásait.

Ügyfeleink hulladékát pénzzé, problémáikat lehetőségekké alakítjuk.

A projekt során sor kerül a SmartMic szellemi tulajdonjogi védelmének biztosítására is. A SmartMic nemcsak ÚJ MEGOLDÁSnak tekinthető, hanem diszruptívnak is, amely képes a vizet és a fémhulladékot értékes termékekké alakítani a csúcstechnológiával foglalkozó iparágak számára, eltávolítva az összes szennyező anyagot, hulladék melléktermék nélkül (ZERO WASTE). Ez a technológia jelentősen megváltoztathatja e piacok működését, elsősorban az olcsó szennyvíztisztítással, másodszor pedig a kapott magas értékű anyagok egyidejű értékesítésével.

A projekt megvalósítása során megjelentetett tájékoztató anyagok:

Sajtótájékoztató