Ős-Dráva Projekt Napelemes szivattyúkkal ellátott vízkivételi műtárgy, mely az Ős-Dráva Program fenntartható vízkormányzását szolgálja

Az Ős-Dráva fenntartható vízkormányzási és vízvisszatartási projekt főbb jellemzői

A 2022-ben befejezett fejlesztés célja, az Ős-Dráva Programban tervezett területen a fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek a javítása, a vízvisszatartást, vízkészlet megőrzést támogató és a vizek mennyiségi és minőségi védelmét szolgáló, a tájhasználat-váltást, az ökológiai szempontokat figyelembe vevő vízgazdálkodási rendszer megvalósítása érdekében.

A projekt alapvető célkitűzése volt, hogy a térség vízgazdálkodási lehetőségeit javítsa, a vízbő időszakokban az aszály csökkentésére és a vizes élőhelyek védelmére a vizek visszatartását elősegítse, illetve az 5 m3/s-os Drávai vízkormányzást minél hatékonyabban szétossza.

Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak a tervezési, de a kivitelezési feladatok is mi láttuk el az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság által koordinált KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 azonosító számú projektben.

 

A projekt bemutatása

Hazánkban 50 éve nem épült ilyen nagy területi kiterjedésű fenntartható kombinált vízvisszatartási-vízpótlási fejlesztés, mely Webscada automata üzemirányítású. Hét, korábban elkülönülő vízrendszert kapcsol össze és oldja meg az egységesített vízkormányzásukat több, mint 100 szabályozó műtárgy segítségével, ezáltal biztosít öntözési lehetőséget 600 km2-en és 45 településen.

Az öntözési vízigények kielégítésén túl mindvégig előtérben maradt az ökológiai vízigény biztosítása.

 • Ennek érdekében megnyitásra és revitalizálásra került két Dráva mellékág, megvalósult több vizes élőhely.
 • Csak a medrekben közel félmillió m3 vizet tud a rendszer visszatartani.

Európában is egyedülálló módon ebben a projektben valósult meg elsőként nagy területi kiterjedésben a tájban történő vízvisszatartás.

 • Ennek eredményeként a morotvákban, vizes élőhelyeken együttesen 16 területen 2,2 millió m3 víz tartható vissza.
 • Ezzel megvalósult, hogy a természet által „megépített” mélyületeket sikerült tározó térként hasznosítani 11 Mrd Ft-ból. Ennek többszörösét igényelné, amennyiben ekkora vízmennyiséget normál víztározók építésével szeretnénk betározni.

Több mint 100 km mederhálózat újult meg és épült újként, melyek mint testünk érhálózata az oxigént és tápanyagot, úgy osztják szét a területen a vizet.

 • Ezzel megvalósult, hogy ne pontszerűen, azaz viszonylag kis területre kiterjedő hatással, hanem egyenletes területi eloszlással, mindenhová eljusson a víz és kifejthesse talajvízdúsító hatását.
 • Ennek érdekében 100 km2-en területelőkészítést, 1 millió m3 földmunkát kellett elvégezni.

A fenntarthatóság érdekében az innovatív vízpótló rendszer energiaigényét karbonsemleges módon naperőmű biztosítja.

 • A vízpótlási rendszer 7,5 m3/sec kapacitásra lett kiépítve.
 • 1.400 méter DN1600 nyomóvezeték juttatja fel a vizet a magaspontra, ahonnan gravitációsan kerül területarányosan szétosztásra.
 • 499 kWp teljesítményű napelempark gondoskodik az energiáról.

Elsőként ebben a projektben került alkalmazásra a szádfalas-billenőtáblás technológia vízszabályozó és vízkormányzó műtárgyak, melyek közül 16 távvezérléssel működik.

 • Ezek révén egy műtárgy harmad annyi költséggel és fele annyi idő alatt lett megépíthető, mint egy hagyományos műtárgy.
 • 6.000 m3 vasbeton szerkezet épült, 1.000 tonna betonacél felhasználásával.
 • 25.000 tonna vízépítési terméskő beépítésével több, mint 200 db vízkormányzó műtárgy, híd épült vagy újult meg.

Az Ős-Dráva Projekt hivatalos honlapja: www.osdravaprojekt.ovf.hu

Képgaléria

Hírek, aktualitások

Digitális, energetikai és klíma innovációk közöt lett díjazott az IWAT termékünk

Digitális, energetikai és klíma innovációk közöt lett díjazott az IWAT termékünk

Múlt év végén jelent meg a TOP100 Media 100 Magyar Energia és Klíma Innováció kiadványa, amelyben 2 általunk fejlesztett innováció is helyet kapott, az Aqua Modisys mobil vízrendszer-fertőtlenítő berendezéseink és az IWAT mobil víztisztító berendezésünk.

Lezárult a EUROSTARS SmartMic nemzetközi projektünk

Lezárult a EUROSTARS SmartMic nemzetközi projektünk

2021-ben kezdődött az AQUAPROFIT SmartMic elnevezésű nemzetközi együttműködésben megvalósuló K+F projektje, amely célja egy innovatív szennyvíztisztító technológia és a hozzá kapcsolódó berendezés kifejlesztése volt.

Százévesnél idősebb ivóvízvezeték hálózatot korszerűsítettünk Nagykanizsán

Százévesnél idősebb ivóvízvezeték hálózatot korszerűsítettünk Nagykanizsán

Nagykanizsán a Teleki utcában és a Platán soron szinte havonta történtek csőtörések. Ennek hosszú távú megoldására írt ki víziközmű-hálózat rekonstrukciós pályázatot Nagykanizsa város önkormányzata.

tovább a hírekhez